Šalenberg: Pandemija nekažnjivosti

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg oštro je kritikovao opstrukciju rada Međunarodnog krivičnog suda i upozorio na „pandemiju nekažnjivosti“ u seni korona krize.

Povodom godišnje konferencije Međunarodnog krivičnog suda Šalenberg je ukazao na nedavne ratne zločine počinjene u kakvaskom regionu Nagorno Karabaha.

„Svi ti zločini su van nadležnosti Haškog suda. To je neprihvatljivo“, poručio je on u video poruci na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

Šalenberg je ukazao da Međunarodni krivični sud odbijaju ne samo autoritarne zemlje, već i zemlje poput SAD ili Izraela, sa kojima se Austrija smatra tesno povezanom.

Bez imenovanja SAD Šalenberg je zauzeo jasan stav protiv sankcija koje je Trampova administracija uvela protiv službenika Međunarodnog krivičnog suda.

„Naravno niko nije savršen, a to važi i za sud“, kazao je on zahtevajući sprovođenje reformi Međunarodnog krivičnog suda.

Sud, prema njegovim rečima, mora biti u stanju da slobodno i nezavisno, bez pritiska i mešanja spolja radi.

U misiji jačanja vladavine prava umesto zakona jačeg Austrija staje na stranu suda UN, podvukao je Šalenberg.

Šalenberg je uveren da će Sud, koji je uspostavljen 2002. godine Rimskim statutom na kraju biti u stanju da ispuni svoju misiju globalnog kažnjavanja zločina po međunarodnom pravu.

Kao primer, naveo je genocid u Darfuru i hapšenje vođe oružane grupe Džandžavid Ali Ali Kušaiba, u junu ove godine – 13 godina nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje.

Bivšem sudanskom predsedniku Omaru al-Baširu, prvom šefu države protiv koga je Sud podigao optužnicu, takođe se sudi u Kartumu od oktobra.

„Ovi primeri šalju jasnu poruku počiniocima zločina širom sveta – ponekad je potrebno strpljenje, ali na kraju pravda pobeđuje“, naglasio je Šalenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar