Samit o Siriji u Istanbulu 27. oktobra

ANKARA – Samit o sukobu u Siriji na kome će učestvovati lideri Turske, Rusije, Nemačke i Francuske biće održan u Istanbulu 27. oktobra, izjavio je danas portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Prema Kalinovim rečima, najnoviji događaji u sirijskoj provinciji Idlib i poltički proces za rešavanje sukoba biće teme samita, preneo je Rojters, pozivajući se na Anadoliju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovaće istanbulskom samitu, saopštila je portparolka nemačke vlade.

Prema rečima portparolke, fokus diskusije između Merkelove i predsednika Francsuke, Rusije i Turske biće situacija u enklavi Idlib i podrška sprovođenju sporazuma iz Sočija između Rusije i Turske.

Nemačka vlada vidi Rusiju kao saveznika režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, odnosno partnera sa posebnom odgovornošću, rekla je portparolka.

U isto vreme Turska koja je postigla dogovor sa Rusijom u Sočiju, takođe, ima veoma posebnu odgovornost, navela je protparolka.

Tokom građanskog rata u Siriji, koji traje od 2011. godine, poginuo je veliki broj ljudi, a veći deo zemlje je u potpunosti razoren.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar