Samit u Budvi: Obaveza ZB da doprinese miru u Ukrajini

BUDVA – Obaveza svake države Zapadnog Balkana je da doprinese što skorijem postizanju mira u Ukrajini, a na putu ka Evropskoj uniji najvažnije je da region sarađuje, poručeno je na skupu u Budvi.

Tamo je u organizaciji Međunarodnog repblukanskog instituta (IRI) održan Samit za demokratiju u jugoistočnoj Evropi pod nazivom „Rat u Evropi: Uticaj na Balkan“, a kako prenose podgoričke Vijesti specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak rekao je da region Zapadnog Balkana nije sam, te da je proširenja ponovo postalo živ proces,a što je rezultat dešavanja kojima svedočimo.

„Pristupanje EU zasniva se na zajedničkim vrednostima. Jako je važno da zemlje regiona imaju zajedničke vrednosti, da ih dele sa nama, jer region više ne može da čeka i ne može više boraviti između dve stvarnosti. Jedini je odgovor da se ubrza puno članstvo u EU“, istakao je Lajčak.

Na pitanje novinara kako gleda na „Otvoreni Balkan“, Lajčak je rekao da EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna i koja se zasniva na evropskim vrednostima.

„Mislimo da je potrebno da se ubrza proces formiranja zajedničkog regionalnog tržišta. Želimo da funkcionišu postojeće inicijative kao što su RČ i CEFTA“, kazao je Lajčak.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič naveo je da je ruska nelegalna agresija na Ukrajinu neisprovociran varvarski čin.

„Moramo biti mobilni i spremni za reakcije. Moramo živeti svoje vrednosti, a ne samo govoriti o njima, jer niko ne može biti miran u regionu kada su u pitanju posledice ruske agresije na Ukrajinu“, naveo je Pič.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da je izuzetno važno da region sarađuje.

„Naš glavni cilj je puno učlanjenje u EU svih država koje pretenduju da budu deo velike evropske porodice. Na tom putu treba da pomažemo jedni drugima. Jedini način kako to možemo da postignemo je uz veću saradnju i povećanje ukupnog poverenja“, naveo je Abazović.

Zamenik premijera i ministar za evropske poslove Severne Makedonije Bojan Maričić ocenio je da je vreme da EU pokaže liderstvo u Ukrajini, ali i na Zapadnom Balkanu.

„Mislim da je pravo vreme za otpočinjanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer pristupni pregovori su zasluženi i već zakasneli“, smatra Maričić.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je da rat u Ukrajini ugrožava čitavu bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu.

Prema njenim rečima, jako je važno da sve zapadnobalkanske zemlje u potpunosti budu usklađene sa sankcijama EU i drugim akcijama koje preduzimaju partneri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar