Samohrani otac u Rusiji osuđen na dve godine zatvora zbog objava na mrežama

MOSKVA – Ruski sud je danas osudio samohranog oca Alekseja Moskaljova zbog objava na društvenim mrežama koje kritikuju rat u Ukrajini i osudio ga na dve godine zatvora.

Protiv Moskaljova je pokrenut slučaj nakon što je u crtežima njegove ćerke u školi izraženo suprotstavljanje invaziji, kažu njegov advokat i aktivisti, prenosi AP.

Moskaljov je pobegao iz kućnog pritvora pre nego što mu je izrečena presuda u rodnom gradu Jefremovu i nalazi se na slobodi, rekli su zvaničnici suda.

Njegova 13-godišnja ćerka Marija, koju su mu vlasti oduzele, napisala mu je pismo podrške za suđenje iz sirotišta u kojem živi, poručivši „Tata, ti si moj junak“, navodi Asošiejted pres
Slučaj Moskaljova privukao je međunarodnu pažnju zbog sve oštrijih kazni za bilo kakvo izražavanje kritike rata.
Moskaljov (54), optužen je za višestruku diskreditaciju ruske vojske, što je krivično delo u skladu sa zakonom koji su ruske vlasti usvojile ubrzo nakon slanja trupa u Ukrajinu.
Optužen je zbog niza postova na društvenim mrežama o ruskim zverstvima u Ukrajini i pominjanja „terorističkog“ režima u Moskvi.

Prema rečim advokata i aktivista koji su ga podržavali tokom celog slučaja i suđenja, njegove nevolje su počele prošlog proleća nakon što je njegova 13-godišnja ćerka Marija nacrtala antiratnu sliku u Jefremovskoj školi koji prikazuje rakete kako lete iznad ruske zastave na ženu i dete i govore: „Slava Ukrajini“.

U aprilu 2022. Moskaljov je kažnjen zbog spornih komentara na društvenim mrežama. U decembru je pretresen njegov stan i ovog meseca je protiv njega pokrenut krivični postupak. Stavljen je u kućni pritvor, a njegova ćerka je smeštena u sirotište, podseća AP.
Na suđenju, koje je završeno za jedan dan, tri učitelja i direktor Marijine škole su svedočili da su nasumično pronašli Moskaljovljeve „diskreditirajuće“ postove na društvenim mrežama i da Marijin crtež nema nikakve veze sa slučajem.
Moskaljov je odbacio optužbe i insistirao da nema nikakve veze sa dotičnim objavama na društvenim mrežama.
U kratkoj završnoj reči, Moskaljov je rekao da je „protiv“ onoga što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

„Kako se čovek može osećati prema smrti, prema ljudima koji umiru? Odrasli umiru, deca…Kako se drugačije može osećati prema ratu…samo negativno,“ rekao je on.

Zvaničnici su saopštili da je Moskaljov preko noći pobegao iz kućnog pritvora iz svog stana u Jefremovu, oko 300 kilometara južno od Moskve, skinuvši narukvicu koja je pratila njegovo kretanje.
Njegov advokat Vladimir Bilijenko rekao je da je na saslušanju saznao za nestanak svog klijenta. Moskaljov je trebalo da se sledeće nedelje ponovo pojavi pred sudom na osnovu peticije za ograničavanje njegovih roditeljskih prava.
Bilijenko je rekao Asošiejted presu da je peticija vlasti da se Moskaljovu ograniče roditeljska prava zasnovana gotovo isključivo na njegovim političkim stavovima i njegovom krivičnom gonjenju za diskreditaciju vojske, za koju su rekli da predstavlja pretnju za njegovu ćerku.
Zvaničnici su takođe optužili Moskaljova da je nemaran roditelj jer je Marija prestala da pohađa školu nakon što je njen crtež prijavljen policiji i ona je ispitana. Prema rečima Bilijenka i Moskaljova, ona se posle toga plašila da se vrati i učila je kod kuće.
Advokat je krivično gonjenje Moskaljova opisao kao „maltretiranje porodice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar