Sand: Bezbednosni zvaničnici nisu želeli pomoć N. garde

VAŠINGTON – Stiven Sand, odlazeći šef policije kompleksa Kapitol hila izjavio je da su bivši bezbednosni zvaničnici Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa, odbacili njegov zahtev da se Nacionalna garda kontaktira uoči prošlonedeljnog upada u to zdanje.

Sva trojica su u međuvremenu podneli ostavke na svoje funkcije.

„Da smo uz sebe imali Nacionalnu gardu duže bismo ih držali na odstojanju – dok na mesto događaja ne stignu pripadnici naših partnerskih agencija”, rekao je Sand za Vašington post.

Sand je rekao da je Majkl Stenger, odlazeći senatski zvaničnik zadužen za bezbednost, predložio da neformalno kontaktira Nacionalnu gardu koja bi bila obaveštena da bude u pripravnosti u slučaju potrebe, prenosi Glas Amerike.

Prema rečima Sanda, Pol Irving, koji je bio zadužen za bezbednost Predstavničkog doma, rekao je da se osećao nelagodno ukoliko bi se vanredna situacija proglasila pre planiranog okupljanja pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Vašington post objavio je da je Majkl Stenger odbio da govori za taj list, dok je Pol Irving bio nedostupan za komentar.

Portparol Sekretarijata za odbranu izjavio je prošle nedelje da Policija Kapitol hila nije zatražila pomoć Nacionalne garde uoči nemira koji su za posledicu imali smrt ukupno pet osoba – među kojima i jednog policajca.

Kako se podseća, hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa okupilo se u sredu u Vašingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je deo Trampovih pristalica upao u kompleks Kapitol hila, u trenutku kada je Kongres zasedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsedničkim izborima pobedio demokratski kandidat Džo Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar