Saradnici uhapsenog hongkonskog aktiviste traze istragu UN

HONGKONG – Advokati hongkonškog medijskog mogula i prodemokratskog aktiviste Džimija Laija (74) traže od Ujedinjenih nacija da istraže njegovo zatvaranje i višestruke krivične tužbe uz ocenu da je reč o „pravnom uznemiravanju“ kojim ga vlasti kažnjavaju samo zato što je javno izrazio svoje misljenje.

Izdavač sada ugašenih dnevnih novina Epl dejli bio je jedan od najistaknutijih aktivista uhapšenih tokom demonstracija u Hongkongu 2019. godine protiv novih zakona koje je nametnuo Peking, prenosi AP.

Postupci Laijevih advokata u Velikoj Britaniji usledili su nakon prošlomesečne britanske najave da će povući svoje sudije iz najvišeg suda u Hongkongu jer bi njihovo zadržavanje „legitimizovalo ugnjetavanje“ u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Lai je osuđen po novom zakonu o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga i trenutno služi 20-mesečnu zatvorsku kaznu, njegova imovina je zamrznuta, a niz sudskih slučajeva protiv njega obuhvata i četiri odvojena krivična procesa u vezi sa prisustvom i pridruživanjem raznim protestima, navodi se u saopštenju njegovog pravnog tima u Velikoj Britaniji.

„Lai rizikuje da ostatak života provede u zatvoru samo zato što je govorio i pokušavao da odbrani slobodu štampe, demokratiju i vladavinu zakona u Hongkongu“, rekao je Laijev savetnik Caoilfion Galager.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar