Sarajevo obeležava Dan nezavisnosti BiH, RS ne slavi

SARAJEVO – U Sarajevu je jutros ceremonijom podizanja zastave BiH na brdu Hum iznad grada počelo obeležavanje Dana nezavisnosti BiH, koji Republika Srpska ne priznaje podsećajući da je na taj dan 1992. godine održan nelegitimni referendum o izlasku iz tadašnje SFRJ.

Ceremoniji su prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva Šefik Džaferović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i drugi zvaničnici, prenosi portal Klix.

U Federaciji BiH 1. mart se se obeležava kao Dan nezavisnosti, dok Republika Srpska ne priznaje taj praznik i smatra da je 1. mart simbol za nelegitimni referendum koji je 1992. godine održan uz protivljenje srpskog naroda.

„Srpskim predstavnicima u ambasadama i konzulatima danas je radni dan, a obeležavanjem 1. marta kao dana državnosti BiH podriva se ugled BiH u svetu“, izjavila je ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondrić Panić, prenosi RTRS.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo ministru inostranih poslova BiH Biseri Turković u kojem su je obavestili da neće prihvatiti njenu instrukciju i, kako su naveli, „obmanjivati zemlje prijema, lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob u BiH kao nepostojeći državni praznik“.

U pismu su istakli da je 1. mart, kako su naveli,“nepostojeći praznik“ i podsetili da je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu od strane pripadnika paravojne formacije koju je osnovala njena Stranka demokratske akcije, što je bio povod za početak građanskog rata u BiH.

Takođe su naveli da srpski narod 1. mart doživljava kao dan početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda.

U BiH je 1. marta pre 30 godina održan referendum na kojem je od 64 odsto građana, koji su izašli na referendum, njih 99 odsto glasalo za izlazak iz tadašnje SFRJ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar