Šarović: Legitimne zahteve RS rešavati dijalogom

BANJALUKA – Predsednik opozicione SDS u Republici Srpskoj Mirko Šarović izjavio je danas posle sastanka sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom da Dejtonski sporazum nema alternativu i da sve legitimne zahteve Republike Srpske treba rešavati kroz dijalog s političkim partnerima u Federaciji BiH (FBiH) i opozicijom u Srpskoj.

„SDS se zalaže za normalne i razumne politike koje ne prizivaju sukobe na bilo koji način, te da se sva pitanja koja su važna rešavaju unutar institucija“, izjavio je Šarović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je SDS spreman da razgovara o svakom legitimnom pitanju i da se ona rešavaju unutar institucija.

Prema njegovim rečima, pitanje članstva BiH u EU i „Otvoreni Balkan“ su jedini pravci kojima treba ići, a ona pitanja koja dele narode u BiH treba otvoriti i o njima razgovarati bilo gde u BiH.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović, koji je, kako prenosi Srna, prisustvovao ovom sastanku, rekao je novinarima da je Republika Srpska večna realnost i da niko nema pravo da se poigrava činjenicom da je Dejtonski sporazum neupitan s jasnom pozicijom Republike Srpske kao jednom od dva entiteta sa svim svojim nadležnostima i institucijama.

„Moramo sve učiniti da na jedan mudar i racionalan način čuvamo Dejton, a samim tim i Republiku Srpsku“, izjavio je Borenović.

Borenović je dodao da je na sastanku istaknuta posvećenost ekonomskom razvoju Republike Srpske i BiH, te poziv da se kroz dijalog rešavaju svi problemi u BiH, za šta postoji saglasnost domaćih političkih elita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar