Sasoli: Jedino rešenje za Belorusiju je mirna tranzicija vlasti

BRISEL, 21. septembra ( Tanjug) – Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je da parlament podržava uvođenje sankcija protiv onih koji su odgovori za nasilje nastalo nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Sasosli je iz Brisela pozvao predsednika Belorusije Aleksandar Lukašenka da oslobodi sve pritvorene tokom protesta i da krene u dijalog sa Koordinacionim komitetom i predstavnicima beloruskog naroda.

”Evropski parlament je prosle nedelje izglasao Rezoliciju velikom većinom, kako bi se yaštitila građanska, politička i ljudska prava u Belorusiji i kako bi podržali ideju sankcija koje se odnose na počinioce nasilja. Smatramo da građani i građanke Belorusije treba da budu kreatori svoje sudbine, a jedino rešenje je da se postigne mirna tranzicija vlasti”, kaže Sasoli.

Predsednik Evropskog parlamenta sastao se danas u Briselu s kandidatkinjom beloruske opozicije na predsedničkim izborim Svetlanom Tihanovskom.

Tihanovska se sastala i s mnistrima spoljnih poslova EU, a učestvovaće i u debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar