Sastali se Džejk Saliven i Jang Điči u Rimu

RIM – Americki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan sastao se u Rimu sa kineskim diplomatom Jangom Đičijem.

Kineska državni televizija ČTV izvestila je da se Jang sastao sa Salivenom u Rimu, ali nije prenela druge detalje, uključujući da li je sastanak završen, prenosi agencija Rojters.

Kako je naveo neimenovani američki zvaničnik, Salivan planira da upozori Kinu na izolaciju sa kojim bi mogla da se suoči na globalnom nivou, ukoliko nastavi da podržava Rusiju.

Kako se navodi, zvaničnici SAD i drugih zemalja nastojali su da razjasne Kini poslednjih nedelja da bi stavljanje na stranu Rusije moglo da ima posledice po trgovinske tokove, razvoj novih tehnologija i da bi je moglo izložiti sekundarnim sankcijama.

Kina je kao „dezinformacije“ odbacila ranije danas tvrdnje američkih zvaničnika da je Rusija od Pekinga zatražila vojnu pomoć za akcije u Ukrajini.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine optužio je danas Vašington za širenje „malicioznih“ lažnih tvrdnji o kineskoj ulozi u ratu.

On je naglasio da Kina igra „konstruktivnu ulogu apelujući na mir i pregovore“.

Mediji Fajnenšal tajms i Vašington post objavili su ranije pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu nakon što je 24. februara započela „invaziju na Ukrajinu.“

Potom su američke vlasti upozorile Peking da će biti posledica ako Kina pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar