Sastanak ASEAN, stigao vođa mjanmarske hunte

NEJPJIDO – Vojni komandant Mijanmara Min Aung Hlaing sastaće se sa regionalnim liderima u Džakarti, što je njegovo prvo poznato putovanje u inostranstvo otkako je hunta preuzela vlast u zemlji.

Rojters prenosi da mjanmarski general danas prisustvuje regionalnom samitu Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) i da snimci iz predsedničke palate potvrđuju da je doputovao u glavni grad Indonezije Džakartu.

Razgovori u indonežanskoj prestonici biće prvi regionalni sastanak za rešavanje krize u Mjanmaru, a njima će prisustvovati lideri i ministri spoljnih poslova 10 država članica ASEAN.

Min Aung Hlaing lično će prisustvovati samitu, iako to nije zvanično potvrđeno, a aktivisti koji protestuju zbog puča od 1.februara u Mjanmaru, pozvali su na demonstracije u Džakarti istovremeno sa njegovim mogućim pojavljivanjem tamo.

Uprkos riziku od izbegličke krize ili čak građanskog rata u Mjanmaru , 10 članova ASEAN podeljeno je oko toga da li treba preduzimate mere protiv hunte.

BBC ocenjuje da je ta podela izražena po geografskim linijama, a zemlje „kopna“, one najbliže Kini ,više se protive intervenciji u Mjanmaru, dok su „pomorske“ zemlje, najudaljenije od Kine, više za intervenciju, a domaćin Indonezija je taj koji se najviše zalaže za kolektivni odgovor na krizu.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je zemlje ASEAN da reše krizu i spreče moguće ozbiljne humanitarne posledice i van granica Mjanmara.

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristin Šraner Burgener boraviće u Džakarti zbog sastanaka na marginama samita organizacije ASEAN koju čine Malezija, Singapur, Vijetnam, Brunej, Kambodža, Indonezija i Mjanmar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar