Sastanak Dačića sa ministrima iz Češke, Kanade, Rumunije…

LOĐ – Ministarski savet OEBS bio je prilika da se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastane i sa kolegama iz Češke, Rumunije i Kanade, kao i sa podsekretarkom Stejt departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland te sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

“Članstvo u EU ostaje naš strateški cilj kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta”, istakao je Dačić prilikom susreta sa Boreljom.

Oba zvaničnika su se saglasila da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Prilikom susreta sa Viktorijom Nuland razmatrano je pitanje bilateralnih odnosa SAD I Srbije.

Saglasili su se da treba raditi na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, što bi dovelo i do većeg priliva stranih investicija u našu zemlju.

Dačić i kanadska ministarka spoljnih poslova Menali Zoli izrazili su opredeljenost za jačanje bilateralnih odnosa s obzirom na tradiciju dugu više od 80 godina koliko je i prošlo od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sa ministrom spoljnih poslova Češke Janom Lipavskim razgovarao je o produbljivanju sveukupne saradnje dve zemlje što je i, kako kaže, priotitet za Srbiju.

U kontekstu intenziviranja dinamike međusobnih poseta, sagovornici su izrazili nadu da ce se uskoro realizovati zvanična poseta predsednika Ceske Zemana Beogradu, navodi se u saopštenju MSP-a.

Prilikom susreta sa MIP Rumunije Bogdanom Aureskuom zajednički je konstatovano da su odnosi između dve zemlje odlični i da među njima nema otvorenih pitanja.

O sigurnosti i bezbednosti novinara Dačić je razgovarao sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro.

Ministar je istakao da je država posvećena pružanju bezbednih uslova za nesmetani rad medija.

U saopštenju se navodi da je predstavnica OEBS pozdravila napore Srbije u navedenim oblastima. Sagovornici su izrazili opredeljenost za nastavak saradnje po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

“Srbija je jedinstven primer poštovanja prava pripadnika manjinskih naroda”, istakao je Visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Kairat Abdrakhmanov prilikom susreta sa Dačićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar