Savet EU danas o vojnoj pomoći Ukrajini

BRISEL, 27. februara ( Tanjug) – Ministri spoljnih poslova EU razgovarće večeras na vanrednoj video konfrenciji o paketu hitne pomoći namenjene ukrajinskim vojnim snagama.

Sastanak počinje od 18 časova, a predsedavaće šef diplomatije EU, Žosep Borelj, koji je najavio ”usvajanje dodatnih mera za podršku Ukrajini protiv ruske agresije”.

U Briselu ocenjuju da večeras neće biti usvojena i konačna odluka o vojnoj pomoći EU Ukrajini, jer je za taj paket, kao i za pakete sankcija protiv Rusije, neophodno fizičko prisustvo ministara.

Tokom prethodne nedelje, zvaničnici EU su institirali na činjenici da će evropska pomoć Ukrajini biti isključiovo političke, finansijske i humanitarne priorode.

U Briselu su navodili da je EU ”mirovni savez”, a da se za eventualnu vojnu podršku Ukrajini pita NATO.

U međuvremenu, više zemlja članica, uključujući i Nemačku, najavile su slanje oružja u Ukrajinu kao pomoći ukrajinskoj vojsci u odbrani od ruskog napada.

Savet EU bi na sastanku trebalo da razmotri mogucnosti za koorinaciju i logistiku slanja naoružanja Ukrajini na nivou EU 27.

EU već ima uspostavljen instrument za pružanje vojne pomoći pod nazivom ”Evropski mirovni fond”, za čiju je primenu potreba saglasnost svih zemaljm članica, uz mogucnost tzv ”konstruktive apstinencije” zemalja koje žele da ostanu vojnu neutralne, ali da time ne spreče Uniju da aktivira ovaj fond.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar