Savet Evrope zabrinut zbog migrantske politike Italije

RIM – Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović izrazila je danas „duboku zabrinutost“ zbog odnosa Italije prema migrantima kako u zemlji tako i na moru, i zatražila od vlade u Rimu pojašnjenje u vezi s novim zakonom i nastojanjima da isprazni velike prihvatne centre.

Mijatovićeva je u pismu italijanskom premijeru Đuzepeu Konteu izrazila žaljenje zbog „očigledne žurbe“ s kojom je jedan prihvatni centar ispražnjen, prenosi agencija AP.

Ona je, takođe, ukazala na „uznemirujuću“ činjenicu da sada neki migranti, koji zaslužuju zaštitu, mogu postati beskućnici zbog novog zakona koji ograničava njihove beneficije.

Dunja Mijatović kritikovala je i odbijanje Italije da dozvoli spasilačkim brodovima da pristanu i prepuštanje Libiji „odgovornosti“ spasavanja migranata.

„Pozivam vas da se pobrinete da ljudska prava osoba koje su spasene na moru nikada ne budu ugrožena“, izjavila je komesarka SE.

Komesar za migracije Evropske unije Dimitris Avramopulos pozvao je danas evropske zemlje da prestanu da „pregovaraju o ljudskim životima“, navodeći da je „ovo trenutak da se prestane sa igranjem igrica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar