SD CG: Nismo spremni na vladu po volji Aleksandra Vučića

PODGORICA – Socijaldemokrate Crne Gore saopštile su danas da je 39 poslanika opozicije već potpisalo Platformu za formiranje evropske 43. Vlade Crne Gore i svaka promena tako potpisanog akta bi, kako kažu, značila kapitulaciju pred SNP-ovim ucenama i igranje sa državnim interesima zarad nekoliko funkcija.

„Nismo spremni da podršku vladi mandatara Vladimira Jokovića, a po volji Aleksandra Vučića… i trampimo za par funkcija i pozicije ‘po dubini’. Za nas je interes Crne Gore ipak na prvom mestu“, navodi se u saopštenju SD, preneli su podgorički mediji.

Socijaldemokrate ističu da se, kao i na dan potpisivanja, i danas drže sporazuma koji su kao kao predstavnici opozicionih partija, svi zajedno potpisali, verujući da se njime na najbolji načim štite interesi Crne Gore.

Iz SD kažu da su razlike između već potpisanog i novog sporazuma koji se usaglašava sa SNP-om značajne i očigledne.

Kao primere su naveli odustajenje od odlučivanja konsenzusom na vladi o najvažnijim državnim odlukama.

„Nedopustivo je da se menja način odlučivanja o temeljnim državnim pitanjima – poput Ugovora sa SPC, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, i da se umesto konsenzusa pristaje na dvotrećinsko odlučivanje, koje je u ovakvoj strukturi vlade lako dostižno SNP-u i GP URA”, navodi se u saopštenju.

Ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan, kako tvrde u SD-u, postaju politički prioriteti nove vlade.

“U novom sporazumu se kao politički prioriteti vlade navode i regulisanje ugovornog odnosa sa verskim zajednicama (SPC) i sagledavanje regionalnih inicijativa (Open Balkan koji predstavlja lepši naziv za tzv. ‘srpski svet’ Aleksandra Vučića), a koji u sporazumu koji je opozicija potpisala nisu postojali kao politički prioriteti”, stoji u saopštenju.

Predlaganje Zakona o popisu stanovništva postaje, kako tvrde u SD, normativni je prioritet i to čak u prvom kvartalu rada vlade.

“U novom sporazumu se, kao normativni prioritet za ispunjavanje obaveza za članstvo u EU, navodi predlaganje Zakona o popisu stanovništva i to u prvom kvartalu rada vlade, što je nedopustivo u izbornoj godini”, smatraju u SD.

Kažu i da u novom sporazumu, između ostalog, nema ni govora o Rezoluciji o Srebrenici.

“Za razliku od obaveze iskazivanja pune podrške usvojenoj Rezoluciji Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici kao činu civilizacijskog odnosa, ovo pitanje se u novom sporazumu ni ne pominje“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar