SDA poziva na formiranje koncentracione vlade u Federaciji BiH

SARAJEVO – Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je HDZ BiH i blok od osam bošnjačko-građanskih stranaka predvođenih SDP-om na dogovor o formiranju, kako je naveo, koncentracione vlade na nivou Federacije BiH.

Nakon jučerašnje sednice GO SDA šef stranke Bakir Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da je uspostavljanje koalicione vlade jedini način da se reši problem nastao nakon što je njegova stranka, zahvaljujući većini koju kontroliše u Domu naroda parlamenta Federacije, dobila poziciju potpredsednika tog entiteta, a bez njegovog potpisa uspostavljanje nove vlade, kaže, uprkos dogovoru koji su ranije postigli HDZ i blok predvođen SDP-om, vladu nije moguće formirati.

„Dozovite se pameti, ljudi, pročitajte Ustav. Ne možete to uraditi bez nas“, poruka je koju je pomenutim strankama uputio Izetbegović, dan nakon što je šef HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će nova entitetska vlada uprkos opstrukcijama biti uspostavljena do 6. aprila i da u njoj nema mesta za SDA.

Izetbegović je istovremeno prozvao međunarodnu zajednicu da učestvuje u projektima čiji je cilj eliminacija SDA iz vlasti i tvrdi da su deo tog scenarija i sankcije koje su SAD prošle sedmice nametnule Osmanu Mehmedagiću, donedavnom direktoru Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

„SAD je uveo sankcije Mehmedagiću samo na osnovu tračeva iz sarajevskih kafana“, tvrdi Izetbegović, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar