SE upozorava Madjarsku na opasnost seksualnog zlostavljanja dece migranata

Savet Evrope pozvao je Madjarsku da ponovo razmotri novi zakon zbog kojeg su, kako ocenjuje, deca migranti u opasnosti od seksualne eksploatacije.

Predsedavajući Komiteta Lanzarot Saveta Evrope Klod Janizi u pismu madjarskom premijeru Viktoru Orbanu koje je danas objavljeno, izrazio zabrinutost da će novi zakon o pojačanim merama na granici negativno uticati na primenu Konvencije iz Lanzarota o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, čija je Madjarska potpisnica.

Prema novom zakonu deca migranti uzrasta izmedju 14 i 18 godina bez pratioca smatraće se odraslima i na njih se neće odnositi mere za zaštitu dece, uključujući dodeljivanje staratelja.

Posledica tih zakonskih promena je da „ta deca umesto da imaju pristup staratelju i da mogu da imaju koristi od sistema za zaštitu dece, biće smatrani odraslim podnosiocima zahteva za azil i smešteni u tranzitne zone, povećavajući time rizik da postanu žrtve seksualne eksplatacije i seksualnog zlostavljanja“, napisao je Janizi.

Janizi je madjarske vlasti pozvao da u roku od mesec dana dostave informacije o aktivnostima preduzetim u cilju pružanja zaštite dece bez pratnje, mladjim i starijim od 14 godina, sprečavanja da ta deca postanu žrtve seksualnog zlostavljanja, kao i o položaju dece koja nisu tražila azil, pošto se izmene zakona odnose samo na tražioce azila.

„Na osnovu tih informacija Komitet Lanzarot doneće odluku o narednim merama“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar