Šef jordanske diplomatije u Siriji, obećao još pomoći posle zemljotresa

DAMASK – Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi sastao se sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom u Damasku, obećavši da će nastaviti pružanje pomoći posle razornog zemljotres koji je pogodio tu zemlju.

On je dodao da će Jordan nastaviti da radi na pronalaženju političkog rešenja za 12-godišnji sukob u Siriji, javili su sirijski državni mediji.

Jordan je, kao i većina arapskih zemalja od početka građanskog rata u Siriji, 2011. godine, redukovao diplomatske odnose sa Damaskom, podseća AP. On je, takođe, prihvatio opozicione grupe koje podržava Zapad i stotine hiljada izbeglica.

Arapske i zapadne zemlje generalno su krivile Asada za gušenje protesta 2011. godine i podržale opoziciju u prvim danima sukoba, zbog koga je raseljeno i stradalo više miliona ljudi, navela je agencija.
Asad je od tada povratio kontrolu nad velikim delom teritorije Sirije uz podršku ključnih saveznika Rusije i Irana, a neke arapske zemlje koje su ga nekada izbegavale, poslednjih godina polako obnavljaju veze.

Jordanski kralj Abdulah Drugi i predsednik Asad su u oktobru 2021. prvi put razgovarali telefonom posle jedne decenije, o saradnji na jačanju posrnulih ekonomija obeju zemalja.

Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah bin Zajed Al Nahjan sastao se u nedelju u Damasku sa Asadom, dok su druge arapske zemlje bliske SAD, pre svega Saudijska Arabija i Egipat, uputile pomoć Damasku.

Pojedini eksperti navode da bi zemljotres i humanitarna kriza u Siriji mogli da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa između Asada i arapskih zemalja koje su ga izbegavale više od jedne decenije, naveo je AP.
SAD, koje su uvele stroge sankcije Siriji, ublažile su neke od njih nakon zemljotresa, radi pružanja humanitarne pomoći.

Međutim, SAD se kritički odnose prema zemljama koje obnavljaju odnose sa predsednikom Sirije bez postizanja političkog rešenja, koje bi okončalo sukobe, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar