Šef kineske diplomatije kritikuje SAD zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji ocenio je da će poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, učiniti da međunarodna zajednica postane još svesnija hegemonskog maltretiranja SAD i da će ojačati konsenzus o pridržavanju politici jedne Kine, prenosi danas Sinhua.

Vang je to rekao tokom svojih nedavnih kontakata sa ministrima spoljnih poslova Mongolije, Republike Koreje i Nepala, dodaje agencija.

Ističući da se poseta Nensi Pelosi Tajvanu pokazala kao čista politička provokacija, Vang je rekao da je to ozbiljno kršenje obaveza koje je preuzela američka strana i ozbiljno kršenje suvereniteta Kine, navodi Sinhua.

„Kina će, naravno, preduzeti neophodne i odlučne kontramere kako bi zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet, podržala osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose o nemešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja i zaista održala mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, rekao je Vang.

Nazvavši posetu Nensi Pelosi potpunom političkom farsom, Vang je rekao da će postupak američke zvaničnice samo učiniti kineski narod ujedinjenijim i odlučnijim u unapređenju velikog cilja nacionalnog ujedinjenja.

Kako navodi Sinhua, Vang je upozorio na tri opasna trenda razvoja situacije navodeći da je pre svega neophodno biti spreman da će SAD okupiti neke saučesnike da doliju ulje na vatru, pojačaju razmeštanje vojske u regionu, dodatno eskaliraju situaciju i pokušaju da stvore novu i veću krizu.

Takođe je naveo da je neophodno paziti na snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana i koje pogrešno procenjuju situaciju, nastavljaju da se dogovaraju sa spoljnim silama i idu dalje putem cepanja zemlje.

Vang je, kako prenosi Sinhua, pozvao i na oprez prema političarima u nekim zemljama koji ignorišu šta je ispravno a šta pogrešno, bivaju uhvaćeni u zamku preterivanja i slede taj tok radi političke koristi. To će, dodaje agencija, ozbiljno potkopati političku osnovu za odnose Kine i tih zemalja kao i Povelju UN i međunarodni sistem posle Drugog svetskog rata.

„Spremni smo da se, zajedno sa prijateljima iz svih zemalja koje vole mir i podržavaju pravdu, odlučno suprotstavimo svim rečima i delima koji predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i odupremo se svim rizičnim potezima koji potkopavaju mir u Tajvanskom moreuzu, i da zajednički čuvamo princip jedne Kine, branimo ciljeve i principe Povelje UN i čuvamo regionalnu stabilnost i svetski mir“, rekao je kineski državni savetnik i šef diplomatije Vang Ji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar