Šef UN se nada 'trajnom prekidu neprijateljstava' u Siriji posle dogovora Putin-Erdogan

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je večeras da se nada da će sporazum Turske i Rusije o prekidu vatre u pokrajini Idlib u Siriji „dovesti do trenutnog i trajnog prekida neprijateljstava“ u korist tamošnjeg stanovništva.

Navodeći u saopštenju da je „primio na znanje“ tursko-ruski sporazum, Gutereš je naglasio da je stanovništvo na severozapadu Sirije „već pretrpelo ogromne patnje“, prenela je agencija AFP.

On takođe poziva na povratak političkom procesu za okončanje rata u Siriji.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, objavili su večeras u Moskvi da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u severozapadnoj Siriji i najavili da će prekid vatre stupiti na snagu u Idlibu noćas u ponoć.

Posle šestočasovnog sastanka s Erdoganom, Putin je takodje izrazio nadu da će taj sporazum okončati patnje ljudi i pomoći da se ograniči humanitarna kriza.

Sastanak u Moskvi, piše agencija AP, održan je u nastojanju da se okončaju neprijateljstva na severozapadu Sirije koja prete da Rusiju i Tursku uvedu u direktan vojni sukob pošto njihove vojske u Siriji podržavaju suprotstavljene strane: Moskva sirijskog predsednika Bašara Asada, a Ankara njegove neprijatelje tokom devetogodišnjeg sirijskog rata.

Dok je Rusija podržala ofanzivu sirijske vojske na Idlib, jedinu oblast pod vlašću opozicionih snaga, iz koje je milion sirijskih izbeglica krenulo prema Turskoj, Erdogan je u Idlib poslao hiljade turskih vojnika da odbiju napade sirijske vojske, i u sukobima je bilo mnogo žrtava na obe strane.

Rusija je potom signalizirala da neće sedeti skrštenih ruku, a Erdogan odgovorio otvaranjem granica Turske prema EU ne bi li primorao Zapad da mu pruži veću pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar