Selakovic, Gujon: Pomagacemo povratnike u BiH i ubuduce

BOSANSKI PETROVAC – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon obišli su danas domaćinstva u Bosanskom Petrovcu koja su dobila po jednu steonu junicu, u okviru projekata koje sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova.

Reč je o petočlanim povratničkim porodicama sa po troje dece kojima, kako kažu, ova pomoć mnogo znači.

Selaković je rekao da je od 2017. godine Srbija svake godine sve više pomaže i Srbima u Bosanskoj Krajini, povratničkim mestima kao što su Bosanski Petrovac, Grahovo, Glamoč i Drvar, koji se nalaze u Federaciji BiH.

„Samo Drvaru je pružena pomoć od 2.915.000 evra. Kada su u pitanju konkretni projekti ovde u Bosanskom Petrovcu, to je oko 250.000 evra za nekoliko komunalnih projekata, a ovoga puta smo uručili i ugovore o donaciji 35 steonih junica“, rekao je Selaković.

Naveo je da su 62 porodice ispunile uslove da dobiju junicu, a da ih je sada dobilo 35, te istakao da je danas dogovoreno da u naredna tri meseca i preostalih 27 porodica dobije steonu junicu.

Istakao je da će Srbija nastaviti da pomaže Srbima u Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Grahovu, Glamoču, kao i njihovim komšijama bošnjacima, muslimanima.

Da će se nastaviti sa sličnim projektima za dobrobit svih koji žive u tim krajevima rekao je i Gujon.

„Ovim želimo da pošaljemo poruku da je Srbija uz svoj narod, uz povratnike, uz druge ljude koji dele sudbinu sprskih povratnika, da im pokažemo brigu, solidarnost“, istakao je Gujon.

U obilasku domaćinstava koja su dobila junice sa Selakovićem i Gujonom bio je i predsednik Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu Nemanja Davidović koji je rekao da je i najteža muka lakša kada imate prijatelje.

„Naši prijatelji su u ovom slučaju država Srbija, ministar Selaković koji je po prvi put došao u istorijsku posetu Bosanskom Petrovcu i gospodin Gujon. Danas smo uručili 35 ugovora o dodeli junica i ovo mnogo znači Bosanskom Petrovcu. Ovo je drugo najveće ulaganje Srbije u Bosanski Petrovac i kada uzmemo u obzir posetu ministra Selakovića, istorijsko“, rekao je Davidović.

Jedna od porodica koje su obišli je porodica Steve Lončara koji se prvenstveno bavi poljoprivredom, ali i šumarstvom, pčelarstvom i lovom.

On je naveo da ima povratka u Bosanski Petrovac i da bi se još više ljudi vraćalo, kada bi im se omogućilo da mogu da rade.

„Da se to malo podstakne, da se napravi nešto da se može raditi. Imamo sve osnovno potrebno za život – vodu, puteve, telefone, struju samo što mladi zbog posla odlaze u inistranstvo“, rekao je Lončar.

Da je pomoć značajna kaže i Snežana Jeličić koja ima troje dece, a suprug joj je preminuo.

„Ja sam samohrana majka sa troje dece i ova junica nam mnogo znači jer su nam primanja mala, a sva deca mi idu u školu“, rekla je Snežana koja skromno, kao i njen jedanaestogodišnji sin Miloš, kaže da im je više ništa nije potrebno.

Sa ovom pomoći, domaćinstvo Jeličić u štali sada ima ukupno dve krave zahvaljujući kojima će, kaže Snežana, biti više mleka, sira i kajmaka za prodaju.

Ranije danas, srpskim i bosnjačkim povratničkim porodicama u Bosanskom Petrovcu uručeni su ugovori o donaciji ukupno 35 steonih junica.

Osim junica za stočare u Bosanskom Petrovcu, za šta je namenjeno više od 6.000.000 dinara, pomoć u vidu poljoprivredne mehanizacije dobile su srpske porodice u Posavini, za šta je opredeljeno 2.000.000 dinara.

Reč je o 43 domaćinstva kojima su u Mesnoj zajednici Novi Grad u opštini Odžak, na teritoriji kantona Posavina, dodeljeni multikultivatori, trimeri, motorne testere i prskalice za voće.

U okviru projekata koji sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu opredeljeno je i milion dinara za pomoć pčelarima u Bosanskom Grahovu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar