Sever i Jug potpisali vojni sporazum: Prekid vojnih vežbi i Olimpijada na pomolu

Severna i Južna Koreja su se dogovorile da povuku vojsku iz demilitarizovane zone i razoružaju personal pograničnog grada Panmundžoma, kao i da prestanu sa održavanjem vojnih vežbi u blizini linije razdvajanja dveju zemalja, navodi se u sporazumu koji je potpisan na kraju samita u Pjongjangu na kom su učestvovali lideri Kim Džong Un i Mun Džae In.

„Obe strane su se dogovorile da u potpunosti povuku posmatračke punktove Juga i Severa na rastojanju bliže kilometar kao eksperiment za potpuno povlačenje posmatračkih tačaka iz demilitarizovane zone“, navodi se u dokumentu koji su potpisali ministri odbrane Severne i Južne Koreje u prisustvu Kim Džong Una i Mun Džae Ina.

Sporazum predviđa i prekid velikih vojnih vežbi i vojnih naleta u blizini demilitarizovane zone od 1. novembra.

Kako se navodi iz zajedničke izjave lidera dveju država, Severna Koreja je obećala da će zatvoriti svoj raketni poligon Tončani i potpuno demontirati nuklearni objekat Jonbjon.

Osim toga, Kim Džong Un i Mun Džae In su se dogovorili da već 2018. godine počnu rad na povezivanju železnica i puteva koje sada deli tampon-zona. Ovaj projekat je napravljen za izlazak Transkorejske na Transsibirsku magistralu za isporuku tereta u Evropu preko Severne Koreje i Rusije.

Pjongjang i Seul su odlučili da pošalju zajednički zahtev za održavanje Olimpijskih igara 2032. godine i da pošalju zajedničku ekipu na Igre.

Kim Džong Un je na kraju posete obećao da će uskoro posetiti Seul. Ako do toga dođe, to će biti prva poseta severnokorejskog lidera južnoj prestonici.

Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je potpisivanje vojnog sporazuma.

Samit Severne i Južne Koreje se održava u Pjongjangu od 18. do 20. septembra.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

juzna korejaSeverna Koreja
Komentari (0)
Dodaj komentar