Severna Koreja ispalila projektil kratkog dometa u more

Južnokorejski Generalštab saopštio je da je Severna Koreja jutros ispalila raketu kratkog dometa u more, saopštivši da je u pitanju raketa zemlja-vazduh i da je ispaljena s istočne obale.

Drugi detalji nisu saopšteni.

Reč je o poslednjem u nizu lansiranja koje je Severna Koreja izvela kao odgovor na vojne vežbe SAD i Južne Koreje koje su u toku, navodi AP.  Pjongjang te vežbe smatra probom invazije na Severnu Koreju.

Severna Koreja je ispalila raketu samo nekoliko sati pošto su lideri SAD, Južne Koreja i Japana upozorili Pjongjang da će mu biti uvedene oštrije sankcije ako nastavi s provokacijama novim raketnim i nuklearnim probama.

Predsednik SAD Barak Obama se u četvrtak, uoči početka samita o nuklearnoj bezbednosti u Vašingotnu, sastao s predsednicima Južne Koreje i Japana, Park Geun-hje i Šinzo Abeom.

Obama se zatim sastao i s predsednikom Kine Si Djinpingom i obojica lidera su  pozvali Severnu Koreju da odustane od nuklearnog oružja.

„Predsednik Si i ja smo obojica posvećeni denuklearizaciji Korejskog poluostrva“, rekao je Obama na početku susreta s kineskim kolegom.

Si je rekao da Kina i SAD imaju „odgovornost da rade zajedno“, a što se tiče „sporova i neslaganja“, dve strane mogu da traže rešenja „kroz dijalog i konsultacije“.

Na dvodnevnom samitu o sprečavanju nuklearnog terorizma učestvovaće predstavnici više od 50 vlada i medjunarodnih organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar