Severna Makedonija treba da se ponaša kao država, usvojiti izmene Ustava

SKOPLJE – Bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov rekao je danas da Severna Makedonija treba da se ponaša kao država, da glasa za izmenu Ustavu, u koju će biti uključeni i Bugari, koji bi stupio na snagu pošto Severna Makedonija postane članica EU.

On je gostujući na skopskoj tv Telmi rekao da treba razjasniti da ne postoje dve Bugarske.

„Bugarska politika u odnosu na Makedoniju je jedna i po ovom pitanju postoji konsenzus. Problem je ovde kod kuće. Ako nastavimo da se ovako ponižavamo, doći će vreme kada ćemo svako jutro započinjati izvinjavanjem Sofiji u slučaju kada se nešto desi“, rekao je Dimitrov i istakao:

„Moramo da počnemo da se ponašamo kao država, da prestanemo da se ponašamo euforično i sa strahom, da pokrenemo široku internu debatu, vlasti, opozicije, nevladinog sektora i akademske zajednice. Hajde da glasamo za promenu Ustava i uvođenje Bugara, ali neka stupi na snagu danom ulaska Makedonije u EU“.

Tako će, istakao je, i Sofija imati motiv da podrži Severnu Makedoniju na evropskom putu.

„Ova negativna politika je štetna i za Bugarsku. Umesto da nas naprave prijatelji i bliske komšije, napravili su od nas neprijatelje. Potrebna nam je pomoć Pariza i Berlina, da garantuju postojanje makedonskog jezika“, rekao je Dimitrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar