Si Đinping doputovao u Hongkong na proslavu godišnjice

HONGKONG – Kineski predsednik Si Đinping doputovao je danas u Hongkong kako bi prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice povratka te bivše britanske kolonije pod vlast Pekinga i inauguracije novog gradskog lidera DŽona Lija.

Sijev dolazak brzom železnicom, njegova je prva poseta Hongkongu od 2017. i prvo putovanje van kontinentalne Kine u više od dve godine zbog epidemije kovid-19.

Veliki broj pristalica dočekao je Sija i njegovu suprugu Peng Lijuan na železničkoj stanici sa kineskim i zastavama Hongkonga, među njima i odlazeća liderka Hongkonga Keri Lam sa suprugom, navodi britanska agencija.

Si bi trebalo sutra da se obrati na ceremoniji povodom 25. godišnjice od predaje britanske uprave Kine i inauguraciji novog izvršnog direktora Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga, DŽona Lija, bivšeg policajca koji je kao šef bezbednosti Hongkonga nadgledao uvođenje novog zakona o bezbednosti tokom masovnih protesta 2019.

Kineski predsednik je takođe prisustvovao polaganju zakletve Keri Lam 2017. godine, kada je poslednji put bio u Hongkongu da proslavi godišnjicu primopredaje.

Hongkong je predat Kini 1. jula 1997. godine, nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar