Si pozvao Trampa da ublaži sankcije Severnoj Koreji

PEKING – Predsednik Kine Si Đinping pozvao je predsednika SAD Donalda Trampa da ublaži sankcije Severnoj Koreji tokom njihovog sastanka u Japanu prošlog meseca, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kina se zalagala za oštre snakcije UN nakon što je Severna Koreja kontinuirano izvodila raketne u nuklearne testove, ali je i sugerisala da bi sankcije mogle da se ublaže kako bi se Severna Koreja nagradila za dobro ponašanje, preneo je Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je novinarima da je Si informisao Trampa o stavu Kine o Severnoj Koreji kada su se sastali na marginama samita G20 u Osaki.

„Na sastanku sa predsednikom Trampom u Osaki, predsednik Si ga je upoznao sa principijelnom pozicijom Kine o pitanju poluostrva i zatražio od američke strane da pokaže fleksibilnost i sastane se sa Severnokorejcima na pola puta, uključujući ublažavanje sankcija u dogledno vreme“, rekao je Geng.

I Si i Tramp su razgovarali sa liderom Severne Koreje Kim Džong-Unom nedavno – Si pre samita G20 tokom posete Pjongjangu, a Tramp posle samita, kada se sastao sa Kimom u demilitarizovanoj zoni između Severne Koreje i Južne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar