Si pozvao Trampa na uzdržanost po pitanju Severne Koreje

Kineski predsednik Si Djinping u telefonskom razgovoru s predsednikom SAD Donaldom Trampom pozvao je na uzdržanost u rešavanju problema sa Severnom Korejom, javila je danas državna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Si je rekao Trampu da se Kina snažno protivi severnokorejskom nuklearnom programu, kojim se krše rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali da se nada da će „sve strane biti uzdržane“ i da će „izbeći pogoršanje situacije“ na Korejskom poluostrvu.

Trampova administracija je ranije upozorila da su na stolu sve opcije, uključujući vojni napad, kako bi se Severna Koreja sprečila u pravljenju raketa s nuklearnim glavama kojima može da pogodi američku teritoriju.

Si i Tramp su imali telefonski razgovor jutros po kineskom vremenu, u trenutku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu i nagoveštaja da bi Pjongjang ove sedmice mogao da izvede šestu nuklearnu probu.

Severna Koreja često značajne državne datume obeležava demonstriranjem vojne sile, a južnokorejski zvaničnici smatraju da bi Pjongjang mogao da izvede nuklearnu ili raketnu probu povodom godišnjice osnivanja vojske u utorak.

Tramp je pozivao Sija da izvrši veći pritisak na Severnu Koreju, kojoj je Kina veliki saveznik.

Američki predsednik je danas razgovarao i s japanskim premijerom Šinzom Abeom, a dvojica lidera su se saglasili da pozovu Severnu Koreju da se uzdrže od provokativnog delovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar