Si za tešnju saradnju zemalja Azije i Evroazije

Kineski predsednik Si DJinping apelovao je danas na tešnju saradnju zemalja Azije i Evrope u oblastima koje se kreću od borbe protiv terorizma do finansija.

Si se obratio učesnicima medjunarodnog foruma koji se održava danas i sutra u Pekingu i govorio o projektu „Jedan pojas, jedan put“.

Forum se održava danas i sutra i zasniva se na strategiji koju je kineski predsednik pokrenuo 2013. u cilju stvaranja infrastrukture i bližih odnosa zemalja Evroazije duž novog „Puta svile“ – koridora za isporuku robe sa istoka.

Si je podvukao da njegova vlada „ne želi da nametne svoju volju drugima“ i pozvao je na ekonomsku integraciju i saradnju na poljima finansijske regulative, borbe protiv terorizma i bezbednosti.

„Treba da negujemo viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti i stvoriti bezbednosno okruženje koje će izgraditi i deliti svi“, rekao je Si.

On je pozvao da se intenziviraju akcije protiv terorizma i uzroka siromaštva i socijalne nepravde.

Forum je počeo nekoliko sato pošto je Severna Koreja izvela probu balističke rakete, prvu otkako je prošle nedelje izabran novi južnokorejsi predsednik.

Lideri 29 zemalja učestvuju na skupu, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

U Pekingu su i šefovi vlada Španije, Madjarske, Italije i Grčke, Marijano Rahoj, Viktor Orban, Paolo Djentiloni i Alekis Cipras.

Više stotina kineskih i stranih novinara prati skup u kongresnom centru u Pekingu koji se održava uz velike mere bezbednosti.

Dvodnevni sastanak je platformu za promociju slike kineskog predsednika kao globalnog lidera i zagovornika slobodne trgovine za razliku od američkog predsednika Donalda Trampa koji se zalaže za ograničenje uvoza.

Govoreći posle kineskog predsednika, Putin se složio da će ekonomski razvoj doprineti političkoj stabilnosti.

Ruski lider je rekao da trgovinski protekcionizam stvara „plodno tlo za medjunarodni ekstremizam i terorizma“.

„Rusija smatra da budućnost evroazijskog partnerstva nije samo o negovanju odnosa nekoliko zemalja i privreda“, rekao je Putin i dodao da ono trebalo da promeni politički i ekonomski pejzaž kontinenta donoseći Evroaziji stabilnost i prosperitet“.

Delegacija Srbije, koju u Pekingu predvodi premijer Aleksandar Vučić, tokom posete će učestvovati na medjunarodnom forumu „Put i pojas za medjunarodnu saradnju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar