Sijarto: Brisel da ne staje na put proširenju EU

PODGORICA – Evropska unija bi trebalo da prestane da izmišlja kvazi-razloge zbog kojih ne može da se napreduje u pregovaračkom procesu, ocenio je danas mađarski šef diplomatije Peter Sijarto nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Đorđem Radulovićem.

On je rekao da smatra da Crna Gora i Srbija još tokom ovog mandata Evropske komisije treba da ostanu punopravne članice Unije.

Sijarto je kazao da Mađari odnos sa Crnom Gorom vide kao strateško partnerstvo, prenela je „Pobjeda“.

„Sve što se u ovom regionu događa ima uticaj i na Mađarsku“, istakao je Sijarto i dodao da je zato najbolji put EU integracija Zapadnog Balkana u EU.

U suprotnosti je sa našim interesima ono što se danas dešava u Briselu u pogledu proširenja EU, naveo je on.

„Proteklih godina EU je izgubila svoj ekonomski i politički značaj“, rekao je Sijarto i dodao da protivteza može da bude samo proširenje i prijem novih zemalja.

Zato Brisel molim da ne staje na put proširenju EU i da ne izmišljaju kvazi-razloge zašto ne može da se napreduje u pregovaračkom procesu, istakao je on.

„Crna Gora je ostvarila veliki napredak u procesu pregovora, ali EU poslednjih godina nije zaključila nijedno pregovaračko poglavlje“, kazao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je kazao da je sa Crnom Gorom dogovoreno da se priznaju sertifikati o vakcinaciji i da se odobri slobodno putovanje bez testova i karantina.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore, Đorde Radulović ocenio je da je politički dijalog ključ unapređenja odnosa u vremenu u kom živimo.

„Mađarska u kontinuitetu pruža snažnu ekspertsku podršku Crnoj Gori u procesu integracija“, rekao je Radulović.

Uvereni smo da ovaj region pripada zapadu i zapadnom sistemu vrednosti, naveo je on.

„Saglasili smo se i o potrebi saradnje u ekonomiji, nauci, kulturi ovrazovanju.. „, istakao je Radulović i dodao da je razgovarano i o mogućnosti saradnje dva resora.

„Crna Gora i Mađarska imaju odlicnu komunikaciju“, naveo je on i istakao da je Mađarska posvećena procesu proširenja EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar