Sijarto: Dijalog da ne bude politički preduslov za Srbiju

BRISEL – Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto, poručio je danas iz Brisela da je „apsolutno neprihvatljvo“ to što Srbiji u poslednje dve godine nije otvoreno ni jedno pristupno poglavlje u pregovorima o članstvu sa EU.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Sijarto ističe da je zvanična Budimpešta zainteresovana za uspeh procesa normalizacije, ali da ne misli da dijalog treba da bude politički preduslov za napredak Srbije na putu pristupnja EU.

„Ako stavite takav politički preduslov, koji ne zavisi samo od jedne strane, to može stvoriti vrlo nefer situaciju“, objasnio je Sijarto.

On je istakao da je Srbija bila od velike pomoći Mađarskoj kada je reč o kampanji vakcinacije i borbi protiv dezinformacija vezanih za ruske i kineske vakcine.

„Činjenica da je u Srbiju kampanja vakcinacije uspešno pokrenuta uz korišćenje Sputnjika V i Sinofarama, pomogla je mađarskom naorodu da shvate da su, uprkos lažnim vestima, ove vakcine i bezedne i efikasne. Sada je i SZO odobrila Sinfoarm za hitnu upotrebu. Dokazano je da su i srpsko i mađarsko rukovodstvo bili u pravi kad smo vakcine gledali ne kao ideološko i geopolitičko pitanje, već kao pitanje koje spašava živote ljudi“, naglasio je Sijarto.

Sijarto je, povodom debate u Savetu EU o pojačanom angažmanu Unije na Zapadnom Balkanu, ocenio da je poslednjih godina „izastao stvarni napredak“ u pristupnim procesima, a da je situacija u pogledu angažamana EU u regionu „za žaljenje“.

„Želimo da vidimo napredak, ali neke zemlje članice daju podršku samo rečima, a kada dođe do dela, ona nisu tako ohrabrujuća“, kaže šef mađarske diplomatije.

Sijarto naglašava da podrška politici proširenja i pristupnim procesima zemlja kandidata dolazi od zemja Centralne Evrope, Višegradske grupe i samog komesara za proširenje, Olivera Varhejija, ali da i dalje izostaje jedinstvena podrška svih zemalja članica.

„Nova metodlogija može da ubrza pristupne procedure sa kandidatima samo ako zemlje članice ne prave političke prepreke. Istovremeno, nedostak političkog konsenzusa može da ubije procedure“, zaključio je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar