Sijarto: Evropski zvaničnici pokazuju nove simptome mađarofobije

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, optužio je Evropsku komisiju za „anti-mađarstvo“ i dvostruke standarde, zbog namere Evropske komisije da blokira dodalu sredstava mađarskim univerzitetima u okviru programa razmene studenata „Erasmus“.

Sijarto je u petak na konferenciji za novinare u Budimpešti, posle sastanka sa turskim ministrom za nacionalno obrazovanje Mahmutom Ozerom, ocenio da su akcije Brisela neprihvatljive i neosnovane.

„Mislim da je ovo užasan pokazatelj dvostrukih standarda“, rekao je Sijarto.

On je optužio evropske zvaničnike da pokazuju „nove simptome mađarofobije“, prenosi TAS S.

Evropska komisija 10. januara odlučila je da suspenduje finansiranje u okviru programa „Erasmus“ i „Horizont“ za 21 mađarski univerzitet kojima upravljaju fondacije povezane sa vladom.

Kao razlog za suspenziju navodi se, kako se tvrdi, prisustvo političkih ličnosti i onih bliskih vlasti Fidesa u upravnim odborima, kao i nedostajanje transparentosti u korišćenju evropskih fondova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Jedna od retkih država u kojoj državnici imaju svoje „ja“ i ne vole kad ih neko gazi i omalovažava.Ta veštački stvorena unija i ne krije da nisu sve članice ravnopravne, a kad je nekog rus gazio posle WWII, taj zna kako je biti pod nečijom čizmom.Isto je da li te švaba gazi ili ruja, svakom osvajaču ili oslobodiocu koji ostane tu da ti nameće svoju politiku i svoje stavove, svima su namere iste.Mađari znaju kako je to i uprkos članstvu u ovoj fašističkoj uniji, oni i dalje imaju svoju neku politiku koja ipak više služi svojoj naciji nego toj uniji.Nisu ni trebali da se upuštaju u ovo, ali su uvideli kakva je situacija i ka čemu sve to vodi, pa se ne saginju da prime sve što ovi nameravaju da im nametnu i „uteraju“.Ni pokojni Čaušesku nije bio baš toliko crn koliko su ga ocrnili, pa i uklonili onomad, čovek je čvrsto rešio da se reši svih stranih dugovanja dok je bio na vlasti.To je naravno dovelo državu do ivice propasti, a ostatak scenarija nam je dobro poznat…