Šimon Peres odveden u bolnicu

Bivši izraelski predsednik Šimon Peres (92) hitno je danas zbog bolova u grudima prebačen u bolnicu, gde je mu je uradjena  intervencija na srcu, saopštila je njegova glasnogovornica.

Ajlet Friš rekla je za Izraelski vojni radio da je Peresu pozlilo kod kuće, da su mu na pregledu uočene smetnje u radu srca i hitnom pomoći je odveden u bolnicu u Tel Avivu.

U kasnijem saopštenju iz Peresove kancelarije navedeno je da mu je uspešno urađena kateterizacija srca.

„Peres se oseća dobro, potpuno je svestan i stanje mu je stabilno“, navodi se u saopštenju.

Peres je dobitnik Nobelove nagrade 1994. posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu s Palestincima. Nagradu su s njim podelili tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin, koji je kasnije ubijen, i palestinski lider Jaser Arafat. 

Peres je svoj sedmogodišnji predsednički mandat završio 2014, ali je ostao aktivan u javnosti. Još deluje preko svog nevladinog Peres centra za mir, koji promoviše suživot izmedju Arapa i Jevreja i mir i razvoj na Bliskom istoku.

On je držao skoro svaku funkciju u izraelskom javnom životu od kad je postao generalni direktor Ministarstva odbrane sa 25 godina i predvodio razvoj izraelskog nuklearnog programa.

Dva puta je bio izraelski premijer i dva puta vršilac dužnosti premijera, a bio je član 12 vlada u višedecenijskoj političkoj karijeri. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar