Sin Helmuta Kola smatra nedostojnim program sahrane bivšeg kancelara

Najstariji sin Helmuta Kola ocenio je danas kao „neodstojan“ program sahrane bivšeg nemačkog kancelara koji organizuje njegova maćeha, čime se zaostrašava porodična svadja o sahrani „ujedinitelja Nemačke“.

„Smatram poslednji razvoj dogadjaja nedostojnim za mog oca, za Nemačku i za Evropu“, rekao je Valter Kol (53), najstariji Kolov sin iz njegovog prvog braka.

Kol, koji je ujedinio Nemačku, preminuo je 16. juna u svojoj kući u Ludvigshafenu.

Kolov sin je u intervjuu za nedeljnik Cajt osudio to što neće biti neće biti državne sahrane, koju je odbila njegova maćeha Maike Kol-Rihter. Valter Kol je takodje osudio izbor Kolove supruge da bivši nemački kancelar bude sahranjen u Špajeru, na jugoistoku Nemačke, a ne u porodičnoj grobnici u Ludvigshafenu.

Posle evropske komemoracije 1. jula u Strazburu, posmrtni ostaci Helmuta Kola biće helikopterom prebačeni u Ludvigshafen, gde je živeo, a potom u Špajer, gde će biti sahranjen.

Valter Kol je izrazio želju da posle Strazbura bude održana državna komemoracija u Berlinu, kao nacionalni omaž, ali je njegova maćeha to odbila.

Maike Kol-Rihter, 34 godine mladja od Kola, za kojeg se u najvećoj tajnosti udala, u nemačkim medijima opisana je kao „ljubomorni čuvar političkog nasledja supruga“.

Tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, Kol je posle Drugog svetskog rata najduže od svih bio na dužnosti kancelara (1982-1998).

Kol je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsednikom Fransoa Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora i uvodjenja zajedničke evropske valute – evra.

Kao istorijska figura konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra se osobom kojoj sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj uspon 1990-ih godina.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar