Sirija: Turska premestila trupe na teritoriju pobunjenika

ANKARA – Turska je evakuisala sedam vojnih punktova na severozapadu Sirije, povlačeći vojsku sa teritorije koju kontroliše sirijska vlada na teritoriju koju drže pobunjenici koje podržava Ankara, navodi izvor upoznat sa situacijom.

Izvor navodi da nije reč o povlačenju trupa niti smanjenju njihovog broja, već o promeni njihove lokacije, prenosi Rojters.

Poslednje evakuacije završene su sinoć, a snage su raspoređene na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici koje podržava Anakara, u sklopu sporazuma postignutog sa Rusijom.

Turska je 2018. postavila nekoliko desetina vojnih punktova u regionu, u sklopu dogovora postignutim sa Rusijom o Iranom o smirivanju sukoba između trupa sirijske vlade i pobunjenika.

Ankara podržava snage koje se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, na čijoj se strani nalaze Moskva i Teheran.

Snage sirijske vlade koje podržava Rusija opkolile su prošle godine nekoliko turskih vojnih punktova. Turska je tada obećala da će zadržati svoje prisustvo na svim tim položajima, ali je sa njih počela da se povlači u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar