Skandal s Makronovim savetnikom i dalje trese Francusku

PARIZ – Francusku i dalje potresa skandal koji se dogodio pre dve nedelje kada je dnevnik „Mond“ objavio da je predsednikov savetnik Aleksandar Benala tukao demonstranta tokom protetsa održanih 1. maja.

Nasilje koje je prikazano na video snimku pokrenulo je pitanja o ulozi Benale u Jelisejskoj palati i takođe izazvalo kritike na račun francuskog predsednika Emanuela Makrona da vodi zemlju kao privatan biznis sa malom grupom podređenih lica, preneo je AP.

Šok je prerastao u bes kada je javnost saznala da su vladini zvaničnici znali za događaj dan nakon što se desio, a da je Benala bio samo suspendovan na dve nedelje umesto da bude otpušten i prijavljen sudskim vlastima.

Kazna je ocenjena kao neadekvatna i pokrenula je pitanja da li je došlo do zataškavanja, da li Francuska ima paralelni policijski sistem?

Makoron je odbacio priče o skandalu, vlada je juče preživela dva glasanja o nepoverenju u donjem domu parlamenta gde Makoronova partija ima većinu, ali je žestoka debata pokazala da francuska opozicija neće dozvoliti okončanje drame.

Benala je nedavno izjavio da je napravio grešku intervencijom u policijskoj operaciji tokom protesta u maju, ali i naglasio da ne misli da je time izdao predsednika.

Benala je 1. maja snimljen kako bije mladog demonstranta, a ubrzo nakon što je obavljen snimak je otpušten.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Makron
Komentari (0)
Dodaj komentar