Skandal u Nemačkoj: Ugledni nedeljnik pripisao oslobođenje Aušvica američkoj vojsci

Nemački list „Špigl“ „greškom“ je objavio na društvenim mrežima da je američka vojska oslobodila koncentracioni logor „Aušvic“.
Na postu koji je „Špigl“ objavio „Aušvicu“ je bio najveći logor smrti nacista koji je „pre 75 godina oslobodila američka vojska“.

Na post su prvo skrenuli pažnju korisnici mreža.

Nakon toga, nedeljnik se izvinio „zbog vrlo neprijatne greške“, naglasivši da kritika na svoju adresu shvata kao „pravednu kaznu“.

„Špigl“ je ispravio svoj post, ukazavši da je logor oslobodila Crvena armija.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aušvicskandal
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Eeee da se čekalo na njih! Nikada ne bi bio gotov rat. Toliki su junaci.

  • dukljanin

    Ameri i Zapadni jurišnici se nikad nisu do kraja odrekli nacizma i njihove ideologije.Na kraju krajeva i drugi svetski rat su zakuvali Ameri i Zapad oni su stvorili Hitlera i Musolinija i prvobitno je bio plan da ih gurnu u rat protiv SSSR direktno ili bar kao protivtežu njima međutim kad su videli da je postao neposlušan morali su da ga obuzdaju ali tu njihovu prljavu igru platili su životima preko 50 miliona ljudi.Posle drugog svetskog rata gde su razni nacisti i fašisti bežali i skrivali se nego u Americi i Zapadnim zemljama… Rusija je platila veliku cenu u drugom svetskom ratu i naravno osvojila i oslobodila preživele u Aušvicu.

  • Kladovski Vlah

    Kako vi Genocidni narode ne mozete da svatite istinu to su bre Ameri da nisu stigli na vreme da malo nuce pameti Srbe bio bi jos jedan Ausvic to su bre kaoboji i sveski serif nas Tramp.

  • AA ( americki alah)

    sve je to smisljeno, holivudske bajke gde su jadni kauboji branili se od indijanaca, pa su pobedili u Vijetnamu, a II svetski rat su samo oni i englezi pobedili. Znamo sta su radili smeca imperijalisticka, mnoge zlocine su pocin ili koje su pripisali nemcima, a ovi opet nisu smeli nista da prigovore, kao i dan danas

  • Radoslav Radović

    E, da . Nijesu se stiđeli kad su ubijali potpuno nevine ljude i to milione. Ne stide se ni danas kad bestidno pišu laži, jer im teško pada da spomenu veličanstvenu Crvenu armiju koja ih je kao bijesne zvijeri rašćerala.U znak sjećanja na sve njihove bestijalnosti i gadosti napravili su vino sa nacističkim znakovima da se počaste u znak sjećanja na vrijeme kada su oni i kako su oni vladali.