Škotska će tražiti reviziju odluke vlade VB o blokiranju zakona o promeni pola

LONDON – Škotska vlada objavila je danas da će tražiti sudsku reviziju odluke britanske vlade da blokira predloženi škotski zakon koji ljudima olakšava promenu pola.

U januaru je britanska vlada saopštila da će blokirati Zakon o reformi priznavanja polova koji je usvojio škotski parlament, prvi put se pozivajući na pravo veta na neki škotski zakon, preneo je Rojters.

Zakonom, usvojenim u decembru, Škotska bi postala prva nacija Velike Britanije koja bi podržala proces samoidentifikacije za promenu pola, uključujući uklanjanje potrebe za medicinskom dijagnozom rodne disforije i snižavanje minimalne starosne granice sa 18 na 16 godina.

Humza Jusaf, koji je pre dve sedmice postao novi premijer Škotske, rekao je da će osporiti veto, koji je poznat kao „Odeljak 35“.

„Upotreba Odeljka 35 predstavlja izazov bez presedana na sposobnost škotskog parlamenta da donosi zakone o jasno prenetim pitanjima i rizik postavljanja opasnog ustavnog presedana“, izjavila je škotska sekretarka za socijalnu pravdu Širli-En Somervil.

Prema njenim rečima, u nastojanju da se održi demokratska volja parlamenta i odbrani decentralizacija, škotski ministri će pokrenuti molbu za sudsku reviziju odluke najvišem građanskom sudu Škotske.

Britanska vlada je, blokirajući predlog zakona, argumentovala da bi donošenje predloga zakona imalo značajan uticaj na pitanja jednakosti širom Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar