Skromna krivična prošlost napadača iz Mančestera

Britanska policija otkrila je danas „beznačajnu krivičnu prošlost“ bombaša samoubice Salmana Abedija, koji je ubio 22 osobe na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru.

Prema navodima policije, 22-ogodišnji Abedi pojavljivao se u policijskim dosijeima zbog krađe, prihvatanja ukradene robe i napada 2012. godine, ali nikada nije bio poznat po bilo kakvim radikalnim stavovima.

„On je bio poznat policiji zbog relativno manjih stvari“, izjavio je šef mančesterke policije Ian Hopkins za BBC, u vreme kada rastu pitanja oko toga da li su britanske obaveštajne službe propustile neke ključne tragove.

On je naglasio da nije upoznat s tim šta je bezbednosna služba „znala ili nije znala o tom pojedincu u ovom trenutku“, preneo je AFP.

Policija je Abedijevu „beznačajnu krivičnu prošlost“ objavila u vreme kada je otvorena železnička stanica u blizini mesta gde se dogodio napad po prvi put od napada.

Britanija je nedavno saopštila da njena obaveštajna služba MI5 vrši internu istragu o svojim procedurama nakon napada, a pitanje ostaje koliko su vlasti znale o napadaču.

MI5 je pokrenula dve hitne istrage o tome kako je zanemarena opasnost koju je predstavljao bombaš Salman Abedi, piše londonski „Gardijan“. Bi-Bi-Si (BBC) javlja da je MI5 bio upozoren najmanje tri puta o njegovim „ekstremističkim pogledima“.

Pokrenuta je istraga o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi potencijalno opasan, a priprema i poseban izveštaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbednosne službe.

Policija je izvela ukupno 16 hapšenja u vezi napada u Mančesteru. Dve osobe – jedna žena i 16-godišnji dečak – u međuvremenu su pušteni bez podizanja optužnice.

Kao osumnjičeni za napad identifikovan je Salman Abedi koji je rođen i odrastao u Britaniji. Abedi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porekla. Od ranije je poznat britanskim vlastima.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Mančester
Komentari (0)
Dodaj komentar