Skupština CG danas u plenumu o Predlogu zakona o popisu

PODGORICA – Crnogorska Skupština će danas u plenumu raspravljati o Predlogu zakona o popisu stanovništva, koji predstavlja novi kamen spoticanja za dogovor između stranaka parlamentarne većine i opozcije, odnosno DPS Mila Đukanovića i njenih tradicionalnih partnera, koji tvrde da se na popisu insistira da bi se prikazalo da je „srpski nacionalnni korups većina u Crnoj Gori“.

Opozicija, naime, smatra da predloženi zakonski propis nije u skladu sa Ustavom i zakonima, u vladajućoj većini očekuju njegovo usvajanje jer je, kako kažu, o standardnoj praksi koja je važna za kreiranje politika.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić kazala je da je bez podataka iz popisa praktično nemoguće proceniti trenutno stanje u državi.

„Bez podataka iz popisa je praktično nemoguće proceniti trenutno stanje u državi, dati trenutni presek i ekonomskog stanja, socijalni potreba, kulturoloških potreba i svih onih aspekata života društva kojim se država inače bavi“, kazala je Kordić.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da očekuje da će se tim zakonom obezbediti da se svaki građanin izjasni onako kako on oseća bez bilo kakvih pritisaka.

„Nipošto se ne sme dozvoliti da taj popis pretvara u neka nova prebrojavanja u neku netrpeljivost, u nešto što će stvarati podele u Crnoj Gori kojih imamo na pretek svih ovih godina“, kazao je Martinović.

Opoziciji je zakon sporan zato što ne sadrži tačan termin organizovanja popisa, kao i zato što je, kakao ocenjuju, u suprotsnosti sa Zakonom o strancima i registrom prebivališta, preneo je portal RTCG.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je SDP ranije govorio da su oni za donošenje ovakvog zakona jer je to ustavna obaveza, ali nikako za donošenje zakona koji će ostaviti prostor za brojne zloupotrebe.

„Postoji jasna namera parlamentarne većine, da se radi na urušavanju Crne Gore i njenog ustavnog poretka, po direktivi zvanične politike Beograd“, smatra Vuksanović Stanković.

U Demokratskoj partiji socijalista smatraju da je za deo poslanika popis isključivo politički alat za uništavanje građanske Crne Gore kojim, kako u autorskom tekstu navodi poslanik Jevto Eraković, žele da pokažu da je „srpski nacionalni korpus većina u našoj državi i da je to uvod u izmenu Ustava“.

Predlog Zakona o popisu glasovima parlamentarne većine ranije je dobio zeleno svetlo na Zakonodavnom i Odboru za ekonomiju.

Poslanica DPS Jovanka Laličić smatra da je, kako navodi, nakon „potpisivanja neustavnog Temeljnog ugovora kojim se između ostalog Crkvi Srbije priznaje pravni subjektivitet šest vekova duži nego što ga ima u matičnoj zemlji, kojim joj se mimo zakona daju javno pravna ovlašćenja i omogućava da bez osnova uknjiži kulturno i sakralno blago Crne Gore na eparhije SPC, došao je red na dugo najavljivani popis stanovništva“.

“To je naredni važan zadatak koji je premijer kome je izglasano nepoverenje naredan da isporuči svojim mentorima u Srbiji, ali i potpisnicima Sporazuma o formiranju 43. vlade, kako bi što duže zadržao svoju nelegalnu vlast”, istakla je Laličić, preneo je podgorički portal CdM.

Kako je istakla, u svakoj iole demokratskoj zemlji, pitanje popisa bi bilo čisto pravno odnosno statističko pitanje.

“Nažalost, ono se u Crnoj Gori sve više nameće kao političko pitanje, pitanje “biti ili ne biti” i preti da dodatno usloži nestabilnu političku atmosferu u Crnoj Gori, da produbi več postojeće podele”, kaže Laličić.

Prema njenim rečima, da će tako biti može se naslutiti iz najava nekih poslanika iz stare/nove većine prilikom razmatranja na odborima Predloga Zakona o popisu.

“Već projektuju da će na popisu biti najmanje 50 odsto Srba, da će popis poslužiti kao mehanizam da se ‘isčisti’ birački spisak od fantom birača, da će se po prvi put građani Crne Gore moći slobodno izjasniti na popisu, idt… Ali zaboravljaju, da nije zabeleženo da vlada kojoj je izglasano nepovjerenje radi kao da se nije ništa ni dogodilo pa između ostalog predlaže Zakon o popisu…“, navela je, između ostalog, Laličić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar