Sledeći put će se videti da li se kandidat suočava sa vetom

Savet bezbednosti UN će naredno, šesto, glasanje o generalnom sekretaru UN održati 5. oktobra, najavio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, objasnivši da će na njemu moći da se vidi da li se neki kandidat potencijalno suočava sa vetom.

I to glasanje će biti anonimno ali će glasački listići pet stalnih članica UN koje imaju pravo veta biti drugačije boje nego listicći ostalih 10 nestalnih članica, rekao je on.

Kandidati će otuda moći da vide da li se potencijalno suočavaju sa vetom, preneo je Rojters.

Pravo veta imaju SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara UN, izbio je danas na drugo mesto posle pete runde glasanja, dok je na prvom mestru i dalje bivši portugalski premijer Antonio Gutereš.

Jeremić je međutim prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

On je posle današnjeg, petog kruga glasanja, izjavio da „nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi“ i da sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti igraju ključnu ulogu.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas. Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

Jeremić: Prvi u istočnoj Evropi, drugi u ukupnom plasmanu

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je posle današnjeg, petog kruga glasanja da „nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi“ i da sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti igraju ključnu ulogu.

Jeremić, koji je posle današnjeg glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša objasnio je u izjavi Tanjugu da je glavna promena što se sada nalazi na prvom mestu od kandidata iz istočne Evrope.

„Nakon petog kruga glasanja nalazimo se na prvom mestu u istočnoj Evropi, što je glavna promena u odnosu na prethodni krug, u ukupnom plasmanu smo potvrdili drugo mesto“, rekao je Jeremić.

Današnji, krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio je da se, kako je naveo, „konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata“.

„Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici“, naveo je Jeremić.

Sada je sve u rukama stalnih članica SB koje imaju pravo veta, zaključio je on.

Gutereš je danas osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas. Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbor za Generalnog sekretara UNUjedinjene nacijevuk jeremić
Komentari (0)
Dodaj komentar