SLO: Glasanje o Janši za mandatara očekuje se u utorak

LJUBLJANA – Narodna skupština Slovenije najverovatnije će glasati o imenovanju Janeza Janše, šefa Slovenačke demokratske stranke (SDS), za mandatara za sastav nove vlade sledećeg utorka.

Plenarno zasedanje skupštine počeće u ponedeljak pitanjima članovima odlazeće vlade, a očekuje se da će poslanici glasanje o Janši staviti na dnevni red u utorak, prenela je STA.

Janši je potrebno najmanje 46 glasova u Narodnoj skupštini u kojoj ima 90 mesta, a očekuje se da će mu biti potvrđen mandat neznatnom većinom glasova.

Janšina SDS, Stranka modernog centra (SMC), Nova Slovenija (NSi) i Penzionerska partija (DeSUS) sa kojom je naveća parlamentarna stranka potpisala koalicioni sporazum ove nedelje imaju zajedno 48 poslanika.

Jani Mederndorfer iz SMC je jedini poslanik iz četiri stranke koji je izrazio protivljenje koaliciji, koju predvodi Janša, dok je poslanik Nacionalne stranke (SNS) Jani Ivanuša izjavio da će glasati za Janšu.
Predsednik parlamenta Dejan Židan, u međuvremenu, je za STA i RTV Slovenija rekao da će podneti ostavku čim Janša dobije podršku za mandatara.

On je rekao da bi bilo primereno, s obzirom da je formirana drugačija koalicija, da ima predsednika parlamenta iz sopstvenih redova.

Prema rasporedu funkcija, koje je dogovorila koalicija, mesto pripada SMC-u.

U skladu sa zakonom, kandidat za premijera u roku od 15 dana treba da iznese narodnoj skupštini imena ministara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar