SLO: Ministar žali zbog odlaganja obavezne vakcinacije

LJUBLJANA – Slovenački ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik izrazio je žaljenje zbog odluke Ustavnog suda da privremeno odloži meru Vlade o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika, koja je trebalo u četvrtak da stupi na snagu.

„Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju“, kazao je na kratkoj konferenciji za novinare Boštjan Koritnik, prenela je Hina.

Upozorio je, međutim, da sudije Ustavnog suda nisu poništile odluku vlade niti je ukinuli i rekao da zato neće komentarisati niti nastupati u javnosti na tu temu sve dok sudije ne donesu svoju konačnu odluku.

Ocenu ustavnosti Vladine mere po kojoj su zaposleni u državnoj upravi najkasnije do 1. novembra morali da prime potrebne doze vakcine protiv kovida-19 kako bi mogli da rade u službenim prostorijama, a u suprotnom bi im u krajnjem slučaju mogao biti uručen otkaz, zatražili su sindikati zaposlenih.

Budući da se do konačne odluke Ustavnog suda ova mera neće primenjivati, zaposleni u državnoj upravi i dalje će svoj zdravstveni status moći dokazivati negativnim testom na kovid-19.

Koritnik je ponovio da je namera vlade bila da tom merom obezbedi zdravlje zaposlenih i normalnu radnu okolinu i funkcionisanje državnog aparata, a ne da uvodi „prisilnu“ vakcinaciju ili otpušta zaposlene, kako smatraju sindikati.

Istovremeno, on je upozorio na društvenu i političku atmosferu u Sloveniji u kojoj, po njegovoj oceni, „antivakseri postaju medijski heroji“, dok u isto vreme članovi vlade i protivepidemijskog štaba i njihove porodice dobijaju pretnje o kojima mediji ne izveštavaju.

„Za nabrajanje tih pretnji meni i članovima porodice u poslednje vreme ne bi mi bili dovoljni prsti obe ruke“, kazao je Koritnik.

Ustavni sud je svoju odluku o privremenoj suspenziji vladine odluke doneo preglasavanjem, ali uverljivom većinom jer je za to bilo sedmoro sudija, a samo dva protiv.

„Slovenija je trenutno u nezavidnom epidemijskom stanju, a taj problem možemo rešiti samo svi zajedno. Stanje treba proučiti sa svih aspekata i smiriti stvari, a ne dolivati ulje na vatru. Moramo sesti zajedno sa strukom i ozbiljno prodiskutovati naše naredne korake“, kazao je ministar slovenačke javne uprave.

Za 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.028 novozaraženih, uz skoro svaki peti pozitivni test, a umrlo je još pet obolelih.

I na novoj listi Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija je jedna od samo dve zemlje koje su i ovog četvrtka u „tamnocrvenoj“ epidemiološkoj zoni, prema broju obolelih u odnosu na broj stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar