Slovaci glasaju 29. februara, desničari se nadaju drugom mest

BRATISLAVA – Slovaci glasaju 29. februara, a lider krajnje desnice Marian Kotleba nada se dobrom rezultatu i drugom mestu, odmah iza stranke levog centra Smer premijera Petera Pelegrinija.

Kotlebina stranka Narodna partija Naša Slovačka (LSNS) između ostalog želi da Slovačka izađe iz NATO saveza koji predvode SAD i duboko je kritičan prema EU, koju optužuje da prisiljava Slovačku da evropske vrednosti postavi iznad sopstvenog nacionalnog interesa, a sam Kotleba započeo je ovu godinu suđenjem zbog optužbe za širenje mržnje.

Na drugoj strani stranka premijera Smer je u međuvremenu oslabljena korupcijaškim skandalima i slučajem ubistva novinara, prenosi Rojters.

S obzirom, međutim, da postoji rizik da dve male stranke iz vladajuće koalicije ne uspeju da pređu prag od pet odsto, Smer će možda biti primorana da pribegne barem neformalnom dogovoru sa krajnjom desnicom da bi izbegao gubitak vlasti, navodi agencija.

I dok sve stranke, uključujući Smer, javno isključuju bilo kakvu mogućsnot koalicije sa LSNS, analitičari kažu da ako na izborima Smer ostane bez koalicionih partnera stranka premijera Pelegrinija neće imati veliki izbor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar