Slovačka objavljuje ugovor o kupovini Sputnjika V?

BRATISLAVA – Slovačko Ministarstvo zdravlja trenutno analizira mogućnost objavljivanja ugovora o kupovini vakcine Sputnjik V, izjavila je danas portparolka tog ministarstva Zuzana Eliasova.

„Slovački ministar zdravlja Vladimir Lengvarski se odgovorno bavio problemima u vezi sa vakcinom Sputnjik V otkako je stupio na funkciju, sa ciljem da osigura bezbednost vakcinacije za slovačku javnost“, rekla je portparolka, a prenosi slovačka agencija TASR.

Cilj je, kako kaže, da se što pre vakcinišu građani Slovačke kako bi se stvorio kolektivni imunitet, i da bi se javnost mogla efikasno odbraniti od mogućeg novog soja virusa.

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova izjavila je danas da bi objavljivanje ugovora o kupovini vakcine Sputnjik V trebalo da bude obavezno.

Predsednica, koja je imala priliku da pročita ugovor, kao i pismo u kojem su Rusi tražili Slovačkoj da vrati 200.000 doza vakcine, takođe je obavestila javnost da Rusija ne traži braćanje serije vakcina zbog toga što je Državni institut za kontrolu lekova (SUKL) testirao vakcinu u neovlašćenoj laboratoriji na evropskom nivou, već da je razlog „nešto drugo“.
Slovački ministar finansija Igor Matovič je nakon prošlonedeljne posete Moskvi rekao da su Rusi okončali ugovor i da žele da se serija vrati, pošto je SUKL dao vakcinu na testiranje u laboratoriji koja nije deo zvanične mreže laboratorija EU za kontrolu lekova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar