Slovačka: Regulator nema sve informacije za SputnjikV

BRATISLAVA – Državni institut za kontrolu lekova (ŠUKL) saopštio je danas da se serija ruskih vakcina Sputnjik V koja je isporučena u Slovačku razlikuje od one koju su pregledali Evropska agencija za lekove (EMA) i medicinski časopis Lanset.

Rojters prenosi da je regulatorno telo ponovilo da ne može da utvrdi koristi i rizike ruske vakcine koje je Slovačka uvezla u količini od 200.000 doza prošlog meseca, ali još nije započela upotrebu zbog nedovoljnih podataka koje je dostavio proizvođač.

Gardijan navodi da je proizvođač ruske vakcine juče u odgovoru na novinske izveštaje u Slovačkoj koji se pozivaju na anonimne izvore, poručio da su navodi da se vakcina Sputnjik V u Slovačkoj u nečemu razlikuje od Sputnjika V koji je prošao klinička ispitivanja lažni, kao i da očekuju i dodatne lažne vesti i provokacije od protivnika ruske vakcine koji pokušavaju da potkopaju njenu primenu u Slovačkoj.

List podseća da je premijer Igor Matovič podneo ostavku prošlog meseca nakon političke krize koja je započela odlukom vlade o kupovini 200.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, uprkos tome što nije prvo odobrena za upotrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar