Slovački ministar kulture podneo ostavku zbog ubistva novinara

Slovački ministar kulture Marek Madarič predao je danas predsedniku Andreju Kiski ostavku, kako je ranije najavio, zato što ne može da podnese da je za vreme njegovog mandata likvidiran istraživački novinar zbog pripremanih tekstova o korupciji i vezama organizovanog kriminala sa vladom i državom.

„Danas je jasno da moraju da se izvrše neke izmene u vladi. Možda da je do izmena došlo prošle sedmice, situacija bi bila mirnija. Ako dodje sada do izmena, biće iznudjene a moglo je da bude drugačije“, kazao je Madarič novinarima nakon što je predao svoju ostavku slovačkom predsedniku.

Ministar kulture u vladi premijera Roberta Fica odmah je, ne čekajući prozivke odlučio da podnese ostavku kada je 25. februara uveče policija našla ustreljene Jana Kucijaka, novinara portala Aktuality.sk i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu a policija procenila da je najverovatnije reč o brutalnoj likvidaciji novinara zbog njegovog rada.

Slovačka je ostala u šoku nakon brutalnog ubistva dvoje mladih ljudi koji su planirali za proleće venčanje. U Bratislavi i nekoliko desetina gradova širom Slovačke i u inostranstvu desetine hiljada Slovaka u petak su  na ulicama odali poštu 27-godišnjem novinaru i  zahtevali, i pred sedištem slovačke vlade, da se ubice i nalogodavci hitno nadju.

Premijer Robert Fico ponudio je milion evra za relevantne informacije koje bi pomogle da se otkriju ubice, ali slovačka javnost sve odlučnije traži da ostavku podnese ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak jer se veruje da je ministar prepreka za nezavisnu istragu i razotkrivanje eventualnih veze vladajuće stranke SMER sa kalabrijskom mafijom, o čemu je Kucijak napisao poslednji članak koji je ostao nedovršen.

Predsednik Andrej Kiska juče je zatražio od premijera Roberta Fica da izvrši temeljne promene u vladi ili čak da se kao najčistije rešenje raspišu vanredni izbori, kako bi se, kako je kazao predsednik, obnovilo poverenje Slovaka da je država tu da ih zaštiti.

Fico je prevremene izbore odbio i optužio predsednika Slovačke da po direktivi neimenovanog inostranstva zajedno sa opozicijom želi da izvede prevrat u Slovačkoj.

U redakciji ubijenog Kucijaka počeo je danas da radi medjunarodni tim istraživačkih novinara u kome slovački, italijanski, nemački, poljski i češki novinari nastoje da dovrše posao ubijenog kolege u raznim istraživačkim temama koje je pokrenuo a koje su nakon brutalnog ubistva ostale nedovršene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar