Slučaj državljanstva potvrda da CG treba hitna reforma izbornog zakonodavstva

PODGORICA – Crnoj Gori je hitno potrebna reforma izbornog zakonodavstva, jer loša zakonska rešenja konstantno dovode zemlju u pat poziciju izjavila je danas Marija Popović Kalezić iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Ona je komentarisala situaciju u kojoj se našao lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, čija kandidatura za predsednika Crne Gore je sinoć predata Državnoj izbornoj komisiji, a koji je ranije rekao da je pokrenuo postupak ođave državljanstva Srbije.

Iz Centra za građanske slobode kazali su za TVCG da ovakve situacije ne bi postojale kada bi postojala dobra zakonska rešenja.

„Zbog nepostojanja reforme izbornog zakonodavstva, uvek se nalazimo u nekoj pat poziciji gde ako nemamo zvanične obaveštenje MUP-a Srbije da li neko od naših državljana ima državljanstvo Srbije i u kojem trenutku ga je stekao, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li ga zaista i poseduje“, kazala je Marija Popović Kalezić.

Iako je MUP Crne Gore najavilo da će zahtevati od MUP-a Srbije da im dostave podatke o državljanstvu Spajića, iz CEGAS-a poručuju da taj zahtev ne mora biti ispoštovan.

„Gledajući ono što je bilo ranije kada se MUP Crne Gore obraćao MUP-u Srbije povodom ovakvih i sličnih pitanja, da li neki građani imaju i srpsko državljanstvo, nikad se odgovor nije dobio, uz obrazloženje da se radi o zaštiti ličnih podataka njihovih državljana, koje ne žele da ugroze“, navela je ona, preneo je portal RTCG.

I Centar za demokratsku tranziciju pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene odgovarajući postupak ne samo za Spajića nego za sve predsedničke kandidate za koje se sumnja da imaju dvojno državljanstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar