Smenjeni potpredsednik Katalonije: Donećemo teške odluke

Iako su Evropska unija i SAD potpuno podržale korake španske vlada da se spreči otcepljenje Katalonije, a stotine hiljada gradjana to danas traže na demonstracijama u Barseloni, potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras koga je Madrid smenio, uneo je novu neizvesnost u razvoj dogadjaja, saopštivši da će separatistički lideri „biti primorani da donesu teške i ne uvek lako razumljive odluke“.

Žunkeras čija je izjava imala velikog odjeka u svim medijima i javnosti Španije, nije rekao šta to spremaju zvanično smenjeni separatistički lideri, ali je jasno predočio da ne odustaju od jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije, iako je priznao da „nezavisnost nije imala željenu snagu… ali jeste legitimitet iz glasačkih kutija“, i da zato „moraju prestrojiti njihove snage i strategiju“.

Reka od stotina hiljada gradjana u Barseloni danas parolama, povicima i španskim, katalonskim i zastavama Evropske unije i ključnom porukom „Svi smo mi Katalonci“ naglašava da je više od polovine Katalonaca za autonomiju, ali i ostanak u Španiji.

Katalonski političar i intelektualac, bivši predsednik Evropskog parlamenta Žozep Borell je u govoru na demonstracijama to snažno potvrdio i naglasio da smenjenom predsedniku regionalne vlade Karlesu Pućdemonu nikako ne priznaje da govori u njegovo ime.

Po anketi u Kataloniji, čiji je rezultat objavio list „Pais“, 46 odsto je za širu autonomiju unutar Španije, a 29 odsto za nezavisnost, dok više od 70 odsto Katalonaca smatra da se kriza mora rešiti jedino novim, poštenim izborima.

Kritike na račun separatističkih vodja i posebno Pućdemona su sve snažnije i u vodećim katalonskim listovima, uz oštre zamerke rukovodstvu da e velikom delu gradjana Katalonije onemogućilo da kažu šta misle i nametnulo nezavisnost kao jedino rešenje, i to bez ozbiljne političke, ekonomske, bezbednosne osnove, a posebno i bez bilo kakve medjunarodne podrške.

Vodeći katalonski list „Vanguardia“ u prvi plan danas stavlja da „ogromna masa u Barseloni brani jedinstvo Španije“ i navodi prve procene organizatora da je na ulice Barseloni izašlo pola miliona ljudi i da i gradska policija kaže da ih je preko 350 hiljada.

Po kasnijim procenama organizatora, na tom skupu celovitosti Španije je čak 1,1 miliona ljudi.

Kao i drugi katalonski dnevnik „Periodiko“, „Vanguardia“ zamera Pućdemonu što su „mu noge klecale“ kad je trebalo da sazove vanredne izbore u Kataloniji, jer je to tanani kompromis sa centralnom vlašću u Madridu.

Drugi komentatori navodi da se Pućdemon uplašio da će ga proglasiti „izdajicom“ i popustio pred najžešćim pristalicama otcepljenja u vladajućim snagama.

Vanguardija navodi u komentaru da je vlada u Madridu izbila adute Kataloncima time što je sazvala izbore za decembar i preuzela vlast u Kataloniji, tako da sada Pućedemon i njegove pristalice za koje se pokazalo da su manjina, moraju da prihvate da je „presudno da se izbegne sukob gradjana i izbegnu dalja poniženja“.

Sprečiti dalje zaoštravanje i ekonomski sunovrat je glavni zadatak „u očekivanju da Katalonija odluči izbornim listićima”, navodi katalonski dnevnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar