Snouden se krio među izbeglicama u Hongkongu

Američki uzbunjivač i bivši obaveštajac Edvard Snouden potražio je nakon objavljivanja poverljivih dokumentata utočište u Hongkongu – među izbeglicama, javljaju mediji.

Snouden je u maju 2013. godine napustio posao u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i otputovao u Hongkong odakle je počeo da objavljuje poverljive podatke o globalnim programima za praćenje izazvavši jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

On je pre objavljivanja podataka boravio u skupom hotelu ali posle toga se malo znalo o njegovom kretanju, prenosi AFP, pozivajući se na Njujork tajms

Međutim, danas objavljeni izveštaj Njujork tajmsa pokazuje da je utočište potražio među oko 11,000 tražilaca azila u Hongkongu.

Mnogi od njih su prinuđeni da žive u uslovima karton naselja, što je poslednje mesto gde bi neko tražio jednog od najpoznatijih američkih begunaca.

On je tokom skrivanja odseo kod najmanje četvoro izbeglica piše Njujork tajms. Svi oni su bili klijenti advokata Roberta Tiba koji je pomagao u skrivanju Snoudena.

„Bilo je jasno da će, ako Snoudena smeste u izbegličku porodicu, to biti poslednje mesto gde bi vlada i društvo u Honkongu očekivali da ga nađu,“ rekao je Tibo američkom dnenvniku.

Vanesa Mae Bondalian, Filipinka kod koje je Snouden boravio jedno vreme opisala ga je kao „veoma zabrinutog i uplašenog.“

Ona kaže da se šokirala kada je pročitala tekst o njemu u lokalnim novinama. „O bože najtraženiji begunac na svetu je u mojoj kući,““ pomislila je ona.

Američki obaveštajac se krio i kod izbeglica iz Šri Lanke koji kažu da nisu bili zabrinuti što mu pružaju utočište jer su smatrali da je on u mnogo većoj opanosti nego oni.

Jedna od tih porodica kaže da im je Snouden ostavio novac ispod jastuka pre nego što je otišao.

Snouden je stigao u Hongkong 20. maja 2013. i počeo da objavljuje informacije o tome kako je NSA prisluškivala telefone i kompjuterske sisteme izavavši zabrinutost vlada širom sveta.

Nestao je iz svog hotela 10. juna a zatim je 23. juna napustio Hongkong i otišao u Moskvu izbegavši pravodsudne vlasti SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Edvard Snouden
Komentari (0)
Dodaj komentar