Sobotka: Predupredjujemo probleme i ne želimo više muslimane u Češkoj

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da Češka, gledajući probleme sa integracijom u starim, zapadnim članicama Evropske unije, ne želi da prima izbeglice muslimane i povećava dalje svoju sadašnju malu muslimansku zajednicu koja je dobro integrisana.

„U Češkoj postoji mala, neradikalizovana muslimanska zajednica. Kada posmatramo probleme u drugim evropskim zemljama, u Češkoj više ne želimo muslimane. Pomažemo ljudima koji dolaze iz istočne Evrope“, kazao je Sobotka u intervjuu koji je danas objavio austrijski list Prese.

Sobotka je rekao da to ne znači da se Češka ne angažuje, ali drugačije, navodeći kao primer slanje svojih policajaca u pomoć kolegama na Zapadnom Balkanu u cilju rešavanja migrantske krize.

„Veoma bismo cenili kada bi Evropa bolje branila svoju spoljašnju granicu. Prihvatanje izbeglica bi uvek moralo da bude u nadležnosti nacionalnih država. Suviše često u Evropi vidimo probleme sa integracijom ljudi koji dolaze iz druge kulturne ili verske sredine“, kazao je Sobotka, prenose češki mediji.

Češki premijer izrazio je nadu da prinudne izbegličke kvote više neće igrati nikakvu ulogu u migracijskoj politici EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar